Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Subscribe RSS

 

          Run        

 

Tässä lenkkeily-blogissa  kerron päiväkirjan tapaan juoksulenkeistä sekä  tunnelmista ja ajatuksistani matkan varrelta. 

 

 

 

 Juoksen taas!
02.11.2015 06:03

Kiitos rakkaalle puolisolleni - personal trainerille: minä juoksen taas! En pitkiä matkoja enkä kovaa, vaan sellaisia 6 x 400 metrin pätkiä joka toinen päivä - pitäen välissä pieniä taukoja. :D

Itsekseni en välittäisi joka päivä lähteä lenkille, puolisoni siihen houkuttelee, jolloin olemme yhdessä käyneet joko kävelyllä tai juoksemassa - satoi tai paistoi, säässä kuin säässä. Ei väliä, vaikka sade kastelee tai tuuli tuivertaa, kun pääsee pian kotiin lämpimään suihkuun. Toivo on korkealla: josko tästä vielä jonain päivänä pääsisin yhtäjaksoisesti juoksemaan 4-5 kilometria - se olisi suurta onnea!

 

Tämän vuoden tammikuussa nilkastani leikattiin ns. Morbus Bowen. Kävi ikävästi, kun  leikkaushaava ei parantunutkaan, vaan sitä jouduimme terveydenhoitajan kanssa hoitamaan yli 2 kuukautta. Kiitos Katrille, haava umpeutui vihdoinkin huhtikuun lopulla - ja pääsin taas  juoksemaan ja lenkkeilemään.  Sain siihen pitkän antibioottikuurin, joka taisi samalla parantaa borrelioosin, jolloin mm. nivelkivut kaikkosivat, vain polymyalgiasta johtuva lihasjäykkyys jäi... mutta sen ei tarvitse olla ikuista - toivottavasti!

 

 


( Päivitetty: 02.11.2015 06:26 )

Kommentoi
|
 Juoksu ei enää suju... :(
29.01.2015 07:00

Vuodesta 2013 juoksemiseni ovat jääneet vähiin polymyalgian takia.  Olin optimistinen vielä viime kesänä ja uskoin, että lihasreumani paranee pian... mutta nyt tuntuu siltä, että   en enää koskaan pääse juoksemaan niin kuin kolmisen vuotta sitten.  Epäilen sairastavani myös kroonistunutta borrelioosia, mikä vaikeuttaa liikuntaa monella tavalla.

Nykyisin olen kiitollinen, jos pääsen edes kävelemään. "You don't know what you've got... until you lose it" sanoi aikoinaan John Lennon. "Et tiedä, mitä olet saanut, ennen kuin menetät sen." Tosi on!


( Päivitetty: 29.01.2015 07:14 )

Kommentit (2)Kommentoi
|
 Kesä ja syksy 2011
11.10.2011 10:58 | Juni

En suinkaan ole lopettanut lenkkeilyä, vaikka en tänne siitä ole raportoinut: on vain ollut olevinaan niin kiireinen... ja toisaalta ei jaksa samoja asioita kirjoittaa moneen kertaan.

Uutta juoksulenkeissämme on kuitenkin se, että siirsimme reitin asfaltilta hiekkatielle, joka on kyllä varsin lyhyt pätkä, mutta rauhallinen ja pehmeämpi juoksualusta kuin kova asfaltti. Tuolla hiekkatiellä olemme melko säännöllisesti kaksi kertaa viikossa juosseet eestaas - helteillä keskimäärin 8 ja viileämmällä säällä 10-14 edestakaista juoksua. Huono puoli siinä on tasaisuus: ei ole yhtään kunnon mäkeä - lukuunottamatta kylätien kumparetta, jonka kautta "juoksuradalle" kävelemme.

Keväällä ja syksyllä olemme saaneet hyvää hyötyliikuntaa kotipihalla polttopuiden teosta. Nyt syksyllä Janiper innostui kaatamaan vanhoja pihlajia, mäntyjä ja auringon peittäviä haapapuita, joita minä sitten sahasin pölleiksi -  kaarisahalla hartiavoimin, tietysti! Ihan mukavaa kuntoliikuntaa, kun sitä saa tehdä kaikessa rauhassa raittiissa ilmassa, eikä tarvitse matkustaa minnekään kuntosalille ja maksaa kalliisti.

Tässä linkki Picasa-albumiin, missä kuvia puu-työmaaltamme:

https://picasaweb.google.com/109568241467826932524/Polttopuut#


 - Juni | Kommentoi
|
 Heinäkuun helteillä...
20.07.2010 23:18 | juniper

Helteistä huolimatta olemme Janiperin kanssa käyneet juoksemassa  5., 9. ja 16. päivinä + parina päivänä teimme pitemmän kävelylenkin. Päätiellä on ollut tietöitä, joiden vuoksi olemme kaksi viimeistä lenkkiä tehneet juoksemalla eestaas läheistä hiekkatietä. Sekään ei ole tuntunut yksitoikkoiselta, kun tien reuna on täynnä erilaisia kukkia ja heiniä... joissa erilaisia örkkejä ('slurp!' ;) ). Jonain päivänä sinne pitää mennä kameran kanssa... kunhan ehtii...

Kumma kyllä juokseminen +25 asteessa (auringossa yli 40 C) - ei ole tuntunut tukalalta - ei ainakaan toistaiseksi. Mielestäni helteellä ei pitäisi jäädä paikalleen istumaan, jolloin aineenvaihdunta hidastuu. Parempi olla liikkeellä ... ja hikoileminenhan on pelkästään terveellistä: kuona-aineet poistuvat elimistöstä. Kunhan sitten täydentää nestehukkaa juomalla runsaasti. ja kyllä vesi hyvälle lenkin jälkeen maistuukin!

Huomenna kenties menemme taas juoksemaan, jos Janiper jaksaa herätä ajoissa. Toivottavasti! On luvattu puolipilvistä mutta poutaa. Loppuviikosta sää muuttuu epävakaiseksi ja sateiseksi. Silloin ei ole kiva lähteä lenkille...

Pian se nähdään,  miten "asiat kehittyvät"... Ei oteta stressiä...


( Päivitetty: 20.07.2010 23:29 )

 - juniper | Kommentit (1)Kommentoi
|
 Kesäkuun juoksut 4., 8., 11., 15., 18., 24., 28.6.
20.07.2010 23:08 | juniper

Meinaavat jäädä nämä lenkkeily-päiväkirjat kirjoittamatta, kun on niin paljon muuta puuhaa - eikä keksi mitään sen kummempia kerrottavia. Tarkoitus on ollut merkitä Luonto-blogiin lintujen muutto- ja pesimähavaintoja + ladata (tosi) upeita kuvia mm. ötököistä, mutta ... sekin on jäänyt.

Kuten otsikkoon olen merkinnyt: lenkillä kävin kesäkuussa melko säännöllisesti. Silloin ei ollut vielä helteitä, mutta usein melko hiostavaa ja kosteaa. Verrattain hyvin olen kuitenkin jaksanut juosta, eikä ole tuntunut kipuja tms. ongelmia.Toisin sanoen:  Hyvin on mennyt!

 


 - juniper | Kommentoi
|
 Lenkkejä puutöiden lomassa 14., 19., 26. ja 31.5
31.05.2010 13:19 | juniper

Niin hektinen  on tämän toukokuu ollut, että en ole ennättänyt päivittää Kotipihani sivuja miltään osalta. Nyt olisi aika jo ainakin kirjata ylös edes päivät, jolloin olen tehnyt tutuksi tulleen 7,5 km:n juoksulenkin.

Kevät muuttui kesäksi yhtä nopeasti kuin talvi kevääksi, niin myös juoksu alkoi tuntua hiostavalta - ja osin raskaaltakin, johtuen varmaan noista polttopuiden sahaamisesta, mitä olemme Janiperin kanssa ahkerasti harrastaneet - ihan oikein käsivoimin, kaarisahalla - kuten jo viime kesän lopulla. Nyt minulla oli sellainen korkeampi sahapukki, missä selkä ei väsynyt ja oli muuten parempi kuin itsetehty, matala pukki... mutta jalathan siinä väsyvät. Kumma juttu: ilmeisesti sahatessaan joutuu jalkalihaksia sen verran jännittämään, että ne tuntuvat jäykiltä seuraavana(kin) päivänä - ja niin ollen haittaavat juoksua.

Tänään ei enää ollut helteistä eikä hiostavaa, ja ilma oli mitä ihanin! Kirkkaan sininen taivas, vähän yli +10 C varjossa, luonto kauneimmillaan: niiiiiiin niiiin vihreää oli kaikkialla... koivut suorastaan säteilivät auringon valossa.... Tien pientareilla kukkivat mansikat, koiranputket... ja tietysti voikukat. Liikenne oli verrattain vähäistä, mutta lähes jokainen henkilöauto veti perässään perävaunua, mikä takaapäin tullessaan minut aina pelästyttää, en tiedä miksi... ehkä siksi, että se on jotenkin yllättävä - ja usein kolahteleva ja paukkuva ;) ...

Tästä kissaveljeksistämme otetusta kuvasta näkee, miten nyt pellot ja niityt vihertävät tosi kauniina ja keväisinä:


 - juniper | Kommentoi
|
 6.5. ja 10.5.
13.05.2010 10:16 | Juni

Polttopuiden päivittäinen sahaaminen tuntuu yhä vievän voimia juoksulenkeiltä, vaikkakin viime kerralla, 10.5. jo jaksoin paremmin juosta loppuun asti. Mitään erityisempää "raportoitavaa" lenkeiltä ei nyt olekaan; ei ole tuntunut särkyjä varpaissa eikä muuallakaan kropassa; säät ovat suosineet juoksua - ei ole vielä liian kuuma eikä enää liian kylmä: lämpötila varjossa +5 - + 8 C.

Luonto on herännyt! Aion laittaa erikseen kuvasarjoja Luonto-blogiini, mutta tässä otos viime maanantai-aamulta, jolloin usva laskeutui pellolle ja yöllinen sade kimalteli katajanoksilla:

 


( Päivitetty: 13.05.2010 10:38 )

 - Juni | Kommentoi
|
 28.4. ja 2.5. selkeässä mutta viileässä säässä
03.05.2010 21:20 | juniper

Nyt, kun olen harrastanut juoksun lisäksi "hyötyliikuntaa": pihatöissä haravointia yms. sekä päivittäin sahannut  puoliksi parisenkymmentä pölliä, eivät voimat oikeen ole riittäneet kunnon juoksuun. Vai mistäköhän sitten johtuukin, että nyt olen viimeisen kilometrin tullut kotiin joko kävellen tai tosi laiskasti hölkäten...

Yhä tuuli tuntuu kylmältä, vaikka aurinkokin on paistanut. Luonto alkaa pikkuhiljaa herätä: eilen näin kevään ensimmäiset valkovuokot. Uusista muuttolinnuista olen bongannut tiltaltin ja kirjosiepon... ja kun peltoa kynnetään, seuraavat lokit traktorin jälkiä - ilmeisesti matoja etsien. Kimalaisia ja kärpäsiä näkyy yhä useammin samoin kuin yöperhosia ulkoseinässä.

Viime metrien väsymyksestä huolimatta olen kiitollinen siitä, että mitään pahempia särkyjä tai kipuja ei ole matkan varrella ilmaantunut. Kerrassaan suurenmoista, kun ei tarvitse pelätä enää paleltumista tai liukkautta...

Alla viikonlopulla otettu kuva västäräkistä vanhan raidan oksalla:


 - juniper | Kommentoi
|
 11.4., 16.4. 20.4. 23.4. 2010
27.04.2010 08:03 | juniper

 Näistä keväisistä lenkeistä en enää muistakaan yksityiskohtia, yritän tässä vain lyhyesti kertoa, miten...

- lumet sulaneet eikä enää ole tarvinnut pelätä liukkautta (ihana asia!) - välillä kuivilla ilmoilla hiukan hiekka pölysi,  mutta ei pahemmin haitannut juoksemista.

- aamulämpötilat ovat pysytelleet koko kuukauden alhaisina - + 2 - + 5 C, joten vielä olen juossut talvivarusteissa, mukaanlukien pipon ja vuorelliset käsineet.

- koska olen harrastanut tässä muutakin liikuntaa - haravointia ja polttopuiden sahaamista - on se jonkin verran vaikuttanut lihaskuntoon: vaikka en jalkoja ole muuten käyttänytkään kuin venytyksiin uusissa asennoissa, ne tuntuvat painavilta ja voimattomilta varsinkin loppumatkasta.

- varpaissa tai muuallakaan kropassa ei ole tuntunut kipuja eikä särkyjä: kiitos Viivi-sukille ja uusille Adidaksille!

- muuttolinnuista kerroin Luontoblogissa; nyttemmin on ollut viikon päivät hiljaista: hanhiparvet ovat jatkaneet matkaansa, kurkiakaan ei ole näkynyt; 20.4. bongasimme kuovin, joka näyttäisi pesivän vanhassa paikassaan peltoaukean keskellä olevalla kalliosaarekkeella.

- naapurin lehmät ovat jo ahkerasti ulkoilemassa - tosin vain lähellä navettaa, koska uutta ruohoa ei vielä niityille ole kasvanut. Alla olevassa kuvassa näkyy pellolla vielä joitakin kanadanhanhia:

 


( Päivitetty: 27.04.2010 08:27 )

 - juniper | Kommentit (1)Kommentoi
|
 7, 5 km 3.4. ja 7.4.
06.04.2010 19:53 | Juni

Keväiset kelit, vaikka aurinkoa ei juuri näillä lenkeillä näkynyt. Viime lauantaina oli päätie jo niin kuiva, että pölysi varsinkin kurveissa - tänään oli sen verran kosteaa, että ei tarvinnyt pureskella hiekkaa hampaiden välissä...

Lauantainen lenkki meni muuten hyvin, mutta jo puolessa välissä matkaa alkoivat jalat painaa. johtuikohan  harjoituksen tai unen puutteesta vaiko anemiasta - vaikea tietää.  Huomasin taas kerran, että väsynein lihaksin pitää olla varovainen: jos heittelee jalkojaan rennosti ja voimattomasti, saattavat nivelet siitä kärsiä, varsinkin polvet. Onneksi mitään pitempikestoista haittaa ei väsymyksestä tällä kertaa seurannut.

Tänään taas - ennen puolta välliä - sattui yksi ikävä juttu, tuttu menneiltä ajoilta, mutta joka ei ole vaivannut pitkiin aikoihin. Onneksi se meni ohi noin kymmenessä minuutissa ja matka jatkui juoksujalkaa - varsin kevyestikin. Tällä kertaa ei jomottanut varpaita eikä nilkkoihin ole sattunut sen jälkeen, kun sain Viiviltä ihanat paksut, käsinkudotut sukat, joissa ei ole ikäviä saumoja ja jotka eivät kiristä mistään. (Olen tosi kiitollinen Viiville tuosta yllätyslahjasta!)

Uusia muuttolintuja emme tänään nähneet; mutta tässä eilinen otos kanadanhanhista, jotka nyt tekevät seuraa lukuisille merihanhille. (Lisää muuttolinnuista Luontoblogissani)


 - Juni | Kommentoi
|Visitor Map

©2019 Juniperin Kotipiha - suntuubi.com