Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Subscribe RSS

 04.03.2015 07:13

 

 

Kommentoi
|
 Tipuja
27.11.2010 14:25 | Juni

 

 

 

 

 

 

 

 


( Päivitetty: 29.01.2015 07:00 )

 - Juni | Kommentit (1)Kommentoi
|
 29.01.2015 06:51

Tätä kissaa katsellessaan tulee mieleen meidän Windy Walloittaja: vain päästessään ulos - vapauteen - kissa voi toteuttaa itseään sellaisena kuin miksi Jumala sen loi:

 
Julkaisu käyttäjältä Dr. Fábio Augusto.

( Päivitetty: 29.01.2015 06:55 )

Kommentoi
|
 20.12.2014 14:09

 

Julkaisu käyttäjältä Mabel Katz.

Kommentoi
|
 Muuta asentoasi!
10.12.2014 07:47 | Juni

 

Julkaisu käyttäjältä ‎כושר ישראל‎.

 - Juni | Kommentoi
|
 Photo Awarded
20.07.2013 19:24

 


Kommentoi
|
 Polymyalgia
03.03.2013 09:43

Tälle vuodelle 2013 – jos antaisin nimen tai teeman – minun historiassani se olisi: POLYMYALGIA RHEUMATICA, suomeksi monilihasreuma tai pelkästään lihasreuma.
Voin jo nyt olla varma, että tämä tauti – lyhennettynä PMR – on ikäänkuin läsnä koko tulevan vuoden, ehkä pari seuraavaakin vuotta, sillä lääketieteellisissä artikkeleissa sanotaan ennusteen olevan hyvä – mutta paraneminen voi viedä pari kolmekin vuotta. Taudin uusiminen on tavallista. “Noin puolella sairastuneista tauti uusii kerran ja neljäsosalla kahdesti”, kerrotaan Reumaliiton julkaisemassa esitteessä (Polymyalgia rheumatica).

Ajattelin kirjoitella tästä PMR:stä tänne blogiini – paitsi itselleni “muistoksi” – myös mahdollisille kohtalotovereilleni, jotka löytävät tänne esim. googlaamalla; kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Minulle kävi hyvä tuuri siinä mielessä, että sain heti oikean diagnoosin, minkä laboratoriotestien tulokset vahvistivat: kohonnut senkka ja CRP. Viime viikon perjantaina aloitin kortisonikuurin, jota on tarkoitus jatkaa ½ – 2 vuotta.
(Prednisolon 20 mg viikon ajan – ja sen jälkeen puolikas vuorokaudessa; annostusta yritetään myöhemmin sovittaa mahdollisimman pieneksi.)

Kortisonin vaikutus alkoi jo muutaman tunnin päästä ensimmäisestä tabletista! Ja nyt on suorastaan autuas olo, kun mikään paikka ei ole kipeä, saa nukkua rauhassa, nousta sängystä, tuolilta tai istuutua kivutta, pukeutua ja peseytyä lähes vaivatta… vaikka lihaksissa tuntuu vielä jonkin verran jäykkyyttä ja arkuutta, mutta se ei pahemmin häiritse arkiaskareita.

Vielä viikko sitten elämäni oli melkoisen tuskallista, oireet tuntuivat päivä päivältä pahenevan niin, että vaikutti jo siltä, että menetän liikuntakykyni kokonaan. Mutta suureksi onneksi sain tuon Prednisolon-reseptin.

Aivan ensimmäiset oireet tuntuivat minulla jo viime vuoden puolella niskassa ja päässä, ja vaikka särky hellitti iltaa kohti, oli se seuraavana aamuna entistä pahempi. Kuvittelin kyseessä ollevan jonkinlaisen noidannuolen tai niskalukon… mutta jossain välissä mielessäni kävi pahempikin mahdollisuus: syöpä, josta saan kärsiä lopun ikääni – aina pahenevana särkynä… Tai borrelioosi – kroonisista taudeista mielestäni kamalin!

Myöhemmin, kun olin tutustunut PMR:n oireisiin, tajusin, että tuo niskapäänsärky olisi saattanut vahingoittaa ohimovaltimon verenkiertoa niin, että olisin voinut täysin sokeutua! Läheltä-piti-tilanteesta todistaa sekin, että samaan aikaan toispuoleisen päänsäryn kanssa oli leukaluuni kipeä, niin että pelkäsin joutuvani hammaslääkärille… Onneksi tuo ”hammassärky” pian helpotti, ja päänsärkykin laimeni kulkeutuen niska-hartia-seudulle.
http://www.reumaliitto.fi/reuma-aapinen/reumataudit/polymyalgia-rheumatica/ :

Joskus polymyalgiaan liittyy valtimon tulehdus. Tunnusomaisena pidetään ohimovaltimon tulehdusta, joka aiheuttaa toispuoleista päänsärkyä tai kipua poskissa esimerkiksi ruokaa pureskeltaessa. Turvonnut valtimo voi joskus näkyä ohimon seudussa aristavana juosteena tai valtimon normaali pulssi voi hävitä. Ohimovaltimon tulehdus (temporaaliarteriitti) on tärkeää todeta, koska siitä menee haara silmänpohjaan. Tämän valtimonhaaran tukos voi johtaa pysyväänkin näön menetykseen ilman hoitoa.

Tammikuun ensimmäisinä viikkoina koin oloni edelleen hyvin sairaaksi, vilutti ja tuntui kuin koko kroppaa olisi särkenyt. Silloin ajattelin, että olen saanut jonkun flunssaviruksen, mihin kuuluu lihas- ja nivelsärkyä. Mittailin kuumetta, joka vaihteili 36,2 asteesta 37,8 (mikä voi olla tyypillistä juuri lihasreuman aktiivisessa vaiheessa. (Heti kun olin ottanut ensimmäisen kortisonitabletin, “kuume” laski ja on sen jälkeen pysynyt normaalina.)

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna yritin “hoitaa” kuntoani 2 x 5 km:n kävelylenkillä… Ja siitäkös vasta sairaaksi tulinkin! Ilmeisesti reumaattinen tulehdus levisi niskasta ja selästä jalkoihin – aina nilkkoihin asti. Seuraavana maanantaina päätin vihdoinkin varata ajan terveyskeskuslääkärille (jolla oli vastaanotto täällä kotikylässäni 12.2. – eikä minun tarvinnut matkustaa Naantalin keskustaan – onneksi!) Jo ennen lääkärille menoa olin eräältä ystävältäni saanut vihjeen PMR:stä, josta sitten hain tietoja netistä - ja sain huomata, että minun oireeni täsmäävät hyvin juuti Polymyalgia rheumaticaan. Se oli oikeastaan helpotus, koska nyt minun ei tarvinnut enää pelätä syöpää tai borrelioosia…

Nyt jännitän sitä, miten kortisoni sopii minulle. Netissä on paljon kauhujuttuja(kin) kortisonin sivuvaikutuksista. Mutta – sellaisiahan on kaikissa lääkkeissä: luenpa minkä tahansa lääkepurkin tuoteselosteen, siellä on lueteltu usein kymmenittäin erilaisia mahdollisia haittavaikutuksia. Kortisonin yleisin komplikaatioriski on luiden haurastumisessa. Sen estämiseksi olen jo ottanut Calchew-tabletteja, mitkä sisältävät kalsiumin lisäksi sopivan määrän mysö D-vitamiinia.

Toistaiseksi – eli puolen viikon kortisonikuurin jälkeen – en ole huomannut mitään haittavaikutuksia. Paino noussut 200-300 g – mutta siitähän vain rypyt kasvoissa oikenevat. :)

 

(

 


Kommentit (2)Kommentoi
|
 Lehmien rakkautta
11.10.2011 10:45 | Juni

 

Cow

ko

kor

kär

 


 - Juni | Kommentoi
|
 Orava ikkunan takana
10.10.2011 10:53 | Juni

 


 - Juni | Kommentoi
|
 Maalta-pako uusiutuu Suomessa?
28.11.2010 11:37 | juniper

Viime aikojen uutiset huolestuttavat maaseudun ja haja-asutusalueiden asukkaita. Näyttää siltä, että pian Suomessa ollaan ennen näkemättömän maaltapaon kourissa.

Linja-autovuoroja vähennetään valtiontukien supistuessa, myös tietoliikenneyhteydet jäävät onnettomiksi, kun kiinteä laajakaistaan ei ole pian mahdollisuuksia; kyläkaupat kuolevat; pankit ja postitoimistot lakkautettu...

Nyt ollaan säätämässä lakia haja-asutusalueiden jätevesien käsittelystä; sakokaivot on korvattava huonosti toimivilla, kalliilla pienpuhdistamoilla. Asukkaat pakotetaan myymään kotinsa, koska ei ole varaa rakennuttaa ja ylläpitää ko. laitteita.  Tosin monet aikovat osoittaa kansalaistottelemattomuutta, jos uusi jätevesilaki saatetaan voimaan sellaisena kuin sitä on syksyn mittaan kaavailtu. Kapinamieli näyttää leviävän ympäri Suomea - tai sitten ne, jotka eivät jaksa asettua vastustamaan uudistuksia, menettävät työ- ja aloitekykynsä ... ties mistä  itsensä pian löytäen:  laitoshoidosta tai haudasta?!

Toistaiseksi vähemmän on julkisuudessa puhuttu uusimmista maaseutua uhkaavista  puunpolttoa koskevista direktiiveistä. Joudummeko pian uusimaan tulisijammekin, purkamamaan takat ja puuhellat, uunit ja kiukaat...??!! Millä rahoilla ja millä mielellä? - Ovatkohan tässäkin asialla liikemiehet, energiayhtiöt, jotka ahnehtivat voittoja itselleen?

Mihin ovat kadonneet Elävä maaseutu ja Elävä saaristo-hankkeet, joita niin innokkaasti ja hartaasti yritettiin viime vuosisadalla toteuttaa? - Uusimmat virtaukset pyrkivät asutuksen keskittämiseen ja suosivat kaupunkiasumista ja kaupunkiliikennettä. Maaseudun kehittäminen on täysin jäässä; pian haja-asutusalueella pystyvät asumaan vain  rikkaat oman auton omistavat ihmiset, joilla on tarpeeksi voimia ja varoja rakennella kotiinsa uusia jätevesi- ja lämmitysjärjestelmiä ja jotka voivat hakea postipakettinsa kilometrien päästä ja joilla ei ole tarvetta nopeaan internet-yhteyteen... jne. jne...


 - juniper | Kommentoi
|©2019 Juniperin Kotipiha - suntuubi.com